Autorov literárnych a výtvarných diel lákajú viaceré amatérske súťaže

16.02.2011 Humenné

Vranov nad Topľou/Humenné/Snina 16. februára (TASR) - Viaceré kultúrne inštitúcie na Zemplíne vyhlásili v týchto dňoch súťaže, prostredníctvom ktorých chcú literárnym a výtvarným talentom regiónu poskytnúť priestor ...
Do Gerbócovej literárnej Sniny, humenských Literárnych talentov či Výtvarného Vranova sa môžu zapojiť neprofesionálni tvorcovia rôznych vekových kategórií.
Začínajúci literárni tvorcovia sa môžu svojou poéziou, prózou či esejou zapojiť do 10. ročníka Gerbócovej literárnej Sniny najneskôr do 31. júla tohto roka. \"Táto súťaž je určená pre autorov bez vekového obmedzenia a môžu sa na nej zúčastniť s príspevkami, ktoré doposiaľ neboli publikované, \" informoval TASR riaditeľ Mestského kultúrneho a osvetového strediska v Snine Daniel Andraško. Podľa jeho slov budú jednotliví aktéri rozdelení do viacerých súťažných kategórií a najlepšie práce vyhlásia organizátori súťaže v novembri tohto roka na podujatí Synove čriepky. \"Svoje práce nám môžu zaslať aj zahraniční Slováci žijúci na území iných európskych štátov, \" uzavrel Andraško.
O niečo dlhšiu históriu má v Humennom súťaž s názvom Literárne talenty. Vihorlatská knižnica vyhlásila v týchto dňoch jej 31. ročník a okrem Humenčanov či Medzilaborčanov sa do nej môžu zapojiť takisto neprofesionálni autori všetkých vekových kategórií z regiónu Sniny. \"Každý zo záujemcov nám môže zaslať doposiaľ nepublikované práce a to najviac tri z oblasti poézie a dve z oblasti prózy, \" vysvetlila členka organizačného tímu súťaže Helena Šramová. Podľa jej slov sa najúspešnejšie príspevky dostanú do zborníka knižnice a víťazov vyhlásia na slávnostnom vyhodnotení v júni tohto roka.
Pre amatérskych výtvarníkov je určená súťaž Výtvarný Vranov 2011, ktorú organizuje Hornozemplínske osvetové stredisko (HZOS). Okrem motivácie neprofesionálnych umelcov k tvorbe si zaumienili jej organizátori získať prehľad o úrovni výtvarného umenia na území vranovského regiónu. \"So svojimi prácami môžu prispieť v rámci jednotlivých kategórií 15-roční a starší autori. Súťaž zahŕňa všetky výtvarné techniky okrem kategórie ľudových remesiel, \" podotkla pre TASR Anna Delyová z HZOS s tým, že výstava súťažných diel s vyhodnotením je naplánovaná na marec 2011. Najlepšie z nich postúpia do krajského súťažného kola, ktoré sa následne uskutoční pod názvom Výtvarné spektrum v Humennom.
 

Vyberte región